ghg
ghg

KRAVAT

Güç, saygınlık ve disiplinin erkeksi sembolü

Yazı: ALTAR BAYKAL

Kravat Bağlama    |    Videom


Bence "özgürlük" başlığında sunulan modern giyim tarzının erkek karizmasına attığı en büyük kazık kravatın bir must olmaktan çıkmasıdır. Oysa kravat takmak size seçkinlik ve kalite; şık bir kravat takmak, seçkinlik ve kalite kadar zenginlik imajı da katar.

Kravat günümüzde her yere takılamaz… kabul. Bir kafeye kravatlı gitmek kravata hakkını vermek olmayabilir. Ama partneriniz evinize geldiğinde ya da siz onun evine konuk olarak gittiğinde kravat kullanmanız size hayli kazanım sağlayabilir. Bana sorarsanız bir çok kadın kravat takan erkek sayısı az olduğu için kravatlı erkek özlemi içindedirler. Bu yüzden kravat takmakla hem dikkat çekici, hem de diğerlerinden daha seksi olunabilir.

Kravatı gevşetmek… Ve kravatı gevşetip ardından bir sigara yakmak… Bunlar partnerinize sunabileceğiniz görsel şölenlerdir. Kravatınızı eğer doğru şekilde, hakkını vererek gevşetirseniz, soyunmuşsunuz kadar etkili olabilir.

Kravatın uzunluğu çok önemlidir ve kravat bu mesafeyi iyi tayin edemeyenleri palyaçoya çevirir. Abartmıyorum: Bazı palyaçolar komik olmak için aşırı uzun veya kısa kravatlar takarlar; kravat uzunluğu o kadar önemli bir detaydır. Kravatın bitim noktası da çok önemlidir ve bu nokta KESİNLİKLE kemerinizin tokasının ORTASI olmalıdır. Ne daha yüksek… ne de daha aşağı…

Kravata medeniyet yuları denmesi çok talihsiz bir söylemdir. Daha iyi olmak/görünmek her zaman biraz sıkıntı çekmeyi gerektirir. Derler ya; her şeyin bir bedeli vardır. Kravat güç ve saygınlık çağrıştırır, size kesinlikle statü atlatır; çünkü kravatı günümüzde bile sosyo-ekonomik açıdan üst düzey mesleklerde görev alanlar takmaktadırlar.

Bu durumun nedeni ise kravatın geçmişinin XIII. Louis dönemine dayanmasıdır: Kral, 30 yıl boyunca sona erdirilemeyen bir savaşta kiraladığı Hırvat askerler ile sonunda başarı kazanır. Hırvat askerler ise boyunlarına bir parça kumaş bağlamaktadırlar. Savaş sona erince kral Hırvat askerlerin gözü pekliğini onurlandırmak için bu aksesuarın kraliyet toplantılarında asiller tarafından takılmasını zorunlu kılar ve kumaşa "Hırvat" ( croate, "kroat" diye okunur) sözcüğünden gelen la cravatte adını verir. Üst düzey iş adamlarının, resmi görevlerdeki memurların, disiplinle ilgili konumdaki kişilerin kravat takma zorunluğunun nedeni budur.

1800lü yıllarda bazı Fransız aristokratlar devrimden kaçıp İngiltere'ye sığınırlar ve diğer asillerin -bir anlamda- desteği ile sosyeteye girerler. Ancak bu sözde "sığıntı" ve gerçekten züğürt asiller, İngiliz soyluları zevklilik, incelik ve kadınlar konusundaki kısa sürede sollarlar. Üstelik bu adamlar la cravatte uzmanıdırlar. Zaman içinde doğal olarak İngiliz saray çapkınlarının kıskançlık veya öfkesini çekerler. Bu sığınmacılara bir şekilde üstün gelmelidirler.

IV. George olarak tahta geçecek prensin yakın dostu ve o zamanların ünlü züppesi Beau Brummel olaya el atar; prensin desteği ile (belki de prensin arzusu gereği) kravat modasını farklı (günümüzde kullanılan) bağlama teknikleri ile yeniden ortaya atar. Söz konusu yeni modayı İngiliz asiller hemen benimserler ve kravat, (le cravatte) neck tie (boyun bağı) olarak sınıf atlar. Böylece kravat gerisindeki savaşçı askerler unutulur; kravat savaşçılıktan çok, seçkinlik kriteri olarak algılanmaya başlar. Günümüzde erkeklik sembolü olan kravat ile eşcinsel modacılar tarafından yok edilmeye çalışılan erkek elbiselerinin keskin çizgileri gerisinde biraz "dandini" bir adam olan Brummel vardır.

Kravat son derece dekoratif bir unsurdur. Ceket rengine uygun renkte, güzel bir kumaştan yapılı, şık bir düğüm ile bağlanmış boyunbağı sizi göze daha hoş gösterir. Bunun ötesinde kravat, uniseks modasından kaçabilmiş nadir giysi parçalarındandır. Yani sadece erkekler tarafından kullanıldığı için, takanı daha erkeksi gösterir.

Ayrıca kravatı çözüp partnerin ellerini (tabi ki onay varsa) bileklerinden hafifçe bağlayıp başının gerisine itmek çok havalı ve iz bırakan bir davranıştır. ;-)

Kravat Bağlama    |    Videom



KURSU TANIYIN

Ana Sayfa    |    Altar Kimdir?    |    Kitapları    |    Yazıları    |    İletişim

Dizayn: Altar-Stil Team - İçerik: Altar Baykal    |    Copyright © 2023 -